az élet babos oldala

2012.04.23. 11:58 | szekelyroland | Szólj hozzá!

Bevezetésként csak annyit, hogy szerintem Isten magának találta ki a babot, csak megbolondította a bendőjét, és ráhagyta inkább az emberiségre..

bab kicsi.JPG

A mai választás a hagymás babra esett.. Rengeteg hagymás bab receptet olvastam már, sokat el is készítettem, ezek egyvelege lett az én verzióm, ezt fogom most leírni, kiegészítve a saját kis tapasztalataimmal..

Hozzávalók:

  • 2-3 konzerv bab (kb 700gramm, ha valaki nem konzervből készítené)
  • 5-6 fej hagyma
  • bors
  • pirospaprika
  • fokhagyma (egy icipici kis gerezd, vagy granulátum)
  • esetenként füstölt szalonna 

Azért szeretem konzervbabból készíteni, mert nem kell áztatni, meg órákat főzni, kibontom, megmosom, és már használható is. Általában 1 doboz chilis babot is felhasználok, maga a bab picit csípős, de nem vészesen, megadja az alaphangulatát az ételnek. Ha valaki ezt a részt nem favorizálja, hagyja ki nyugodtan. Ha van otthon füstölt szalonna, vágjunk 1-2 szeletet, azt kevés olajon meg kell sütni, ez megint csak a különleges ízvarázsát hozza vissza.. (olyan mintha tűz felett, serpenyőben készülne) :D

A hagymát egyszer félbevágjuk, majd simán hosszúkásra (karikásra?!) szeljük, és szépen rátesszük a szalonnás olajra, jelen mennyiséghez bőven elegendő fél deci vizet hozzáönteni. Megsózzuk bőségesen, félni nem kell, ilyen mennyiségű hagyma alapból nagyon édeskés levet ad, ezt kompenzáljuk valamilyen szinten. A fokhagymát megpucoljuk, a lehető legapróbbra szeljük, vagy ha van, akkor fokhagymanyomóval kipréseljük. Ha mindent jól csinálunk valami ilyesmit látunk magunk előtt:

hagyma_szelt kicsi.JPG

Fedőt rá, a tűzhelyt körülbelül 50% os teljesítményhez tekerjük. (fene tudja hány fok, lényeg h ne kapjon oda). Az elején érdemes 2-3 percenként jól összekeverni, hogy ne csak az alja piruljon. Egy idő után elkezd szépen párolódni, olyankor már ráérünk ritkábban kevergetni, de azért ne feledkezzünk el róla. A hagymasütögetés témakör kb 30-40perc, hagymától függ, meg attól, mennyire sikerült apróra szelni. A végeredményünk valami ilyesmi:

hagyma_sult kicsi.JPG

Ekkor érdemes megkóstolni, itt már lehet tolni utána még sót, ha szükséges, valamint borsot, szintén ízlés szerint. Én egy kevés pirospaprikát is bele szoktam keverni, szebb a színe tőle :) Ez a pont, a kaja legkényesebb része, mert ha marad kemény hagymaszelet, az eléggé rombolja az élményt a fogyasztásnál. Ha megkóstoltuk a vastagabb darabokat is, és minden puhának tűnik, mehet bele a bab. Jól összeforgatjuk, még 1 csepp víz, fedő, és mehet a készre főzés, a tűzhely marad ott a hol volt, néha át kell keverni, mert mivel megsűrűsödik, hajlamos leégni. Végeredménynek valami ilyet fogunk kapni: 

kesz kicsi.JPG

Fogyasztani, szigorúan kenyérrel :)

Jó étvágyat!

Címkék: gastro

A bejegyzés trackback címe:

https://rolcsika.blog.hu/api/trackback/id/tr244468106

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása